Cultuur binnen Scouting Uotha
Scouting Uotha bestaat inmiddels ruim 75 jaar en veel Udenaren zijn groot geworden bij ons. Voor deze mensen is onze Scouting-cultuur dan ook gesneden koek, maar als bestuur merken we dat -naast de enorme betrokkenheid van onze ouders de verwachtingen, wensen en soms zelfs eisen de laatste jaren veranderd zijn. Daarom leek het ons goed om uit te leggen wat u wel, maar wat u ook niet van onze vereniging mag verwachten.
Allereerst: Wat betekent Scouting voor Uotha?
Wij zien Scouting als een plek waar je je eigen grenzen verlegt; valt en ook weer opstaat; het avontuur aangaat en in een groep je eigen ik gaat ontdekken. Dat betekent dat je vies mag worden, dingen doet die thuis niet mogen, leert van je mede clubgenootjes, leert dat ongewenst gedrag gecorrigeerd wordt door leiding en groepsgenoten, maar vooral dat je geaccepteerd wordt voor wie je bent. Hierbij is het van belang dat ouders ons het vertrouwen geven dat wij voor hun kind zorgen, ook al gaan de dingen niet zoals ze thuis gaan.
De vrijwilligers
Uotha bestaat geheel uit vrijwilligers. Iedere vrijwilliger zet zich met hart en ziel in om andermans kinderen een fantastische tijd te bezorgen. Dit doen wij naast onze baan, studie en/of gezin omdat wij daar energie van krijgen en het leuk vinden om dit te doen. Wij zien uw kind elke week zoals hij/zij is en weten waar er soms een beetje een andere aanpak nodig is. Maar wij zijn geen professionals, psychologen of artsen die met een persoonlijk ontwikkelplan voor het individuele kind aan de slag gaan. Het groepsbelang staat bij ons altijd voorop. Natuurlijk willen we graag dat iedereen het leuk heeft bij ons, maar soms kan ook de conclusie zijn dat er geen match is.
Kampen, weekendjes en activiteiten
Kampen en weekendjes zijn de hoogtepunten in ons draaiseizoen, tijdens de draaidagen wordt hier dan ook naartoe gewerkt. Ervaring leert dat kinderen zoveel plezier hebben en mooie herinneringen maken. Kinderen zijn niet verplicht om aan het kamp mee te doen, maar we zullen ze altijd aanmoedigen om het te proberen. Dit geldt overigens ook voor eventuele spannende activiteiten zoals klimmen en spooktochten. Het mag spannend en moeilijk zijn, maar vaak is de angst erger dan het kamp of de activiteit zelf. Het motto van scouting is niet voor niks “laat je uitdagen”. En ervaring leert dat als kinderen inderdaad de uitdaging aangaan dat ze achteraf heel trots zijn op zichzelf en plezier hebben gehad.
Mocht het op een kamp écht niet gaan dan nemen we natuurlijk contact op met de ouders om te overleggen over hoe verder. Als we afspreken dat het kind naar huis gaat, dan blijft deze ook thuis. Het is voor de kamp-bubbel namelijk heel storend als het een duiventil wordt waar iedereen in- en uitvliegt en ook voor mogelijk heimwee van andere kinderen is dit niet bevorderlijk.
Tijdens het kamp is de leiding druk bezig met en voor de kinderen. Als er een fotootje via Social Media wordt gedeeld dan is dat een plus, maar dit is niet iets waar ze veel tijd voor vrijmaken.
We verzoeken u om alleen contact op te nemen met de leiding als het echt noodzakelijk is en niet om bijvoorbeeld te vragen hoe het met uw kind gaat (tenzij dit is afgesproken).
Geen bericht is goed bericht, als er iets is bellen we écht wel. Het kan zijn dat uw kind een telefoon bij zich heeft op kamp en zelf contact met u zoekt. Als u daarna vragen, zorgen of twijfels heeft neem dan altijd eerst contact op met de leiding. Zij weten wat er speelt en kunnen u bijpraten over de situatie. Kom in ieder geval niet zonder overleg met de leiding naar het kampterrein toe.
Bagagelijst
Op de bagagelijst die door de leiding gedeeld wordt staat wat er wel, maar ook wat er níet mee mag, houdt u zich daar alstublieft aan. Als u dingen mee wilt geven die niet op de lijst staan, overleg dan altijd eerst met de leiding. Zij weten of het in het belang van het kind EN de groep is.
En na een aantal dagen krijgt u uw kind echt weer terug. Ongetwijfeld moe, vies, met veel te veel schone onderbroeken, maar ook 2 meter groter en vol verhalen vanwege alles wat hij/zij heeft meegemaakt.
Wij hopen dat we hiermee meer duidelijkheid hebben gegeven over de cultuur binnen onze club. Samen kunnen we deze fantastische vereniging blijven voortzetten. We zijn dan ook heel blij met de fijne betrokkenheid die ouders tonen, bijvoorbeeld door te reageren op onze hulpvragen, poetsavonden, oud papier ophalen, ouder-kindweekenden, jaarlijks kopen van loten etc. etc. Heel erg bedankt hiervoor!
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn naar aanleiding van deze brief dan kunt u contact opnemen via bestuur@uotha.nl.
Bestuur Scouting Uotha
September ‘23