Sjors Sportief

Zaterdag 20 januari,

Met Sjors Sportief kunnen leerlingen van alle basisscholen in Uden kennis maken met een activiteit of club. Ook bij Scouting Uotha! 
Vinden kinderen deze activiteit leuk? Ja! Volgeboekt voor de Bevers binnen 2 dagen, en voor de Welpen zelfs binnen 8 uur!

10.00 uur: 
De kinderen komen voor een "kijkje in de keuken" van Scouting Uotha. Kijken in keuken? Nee hoor, ze lopen meteen door naar de vuurkuil. Daar roosteren ze marshmallows boven het vuur met een afgewaaide tak (van de storm van 18 januari). Dit is al super leuk, én lekker! 

10.30 uur: 
We verdelen de kinderen in een aantal groepjes. Voor de Bevers- en Welpengroepen (in spé) is er een leuk en uitdagend programma met 4 verschillende scoutingactiviteiten. De scouts (in spé) sluiten aan bij de draaidag van de ‘echte’ scouts. 

Activiteiten
1. Communicatie via portofoons (Begeleid door Eline)
Op de stoep voor het clubgebouw is een mooi wegennet met krijt getekend. De wegen leiden naar een geel, groen of blauw huisje. Eén kind vertelt via de porto hoe de kinderen moeten lopen. Afhankelijk van de leeftijd kijkt hij/zij (stiekem) mee door het raam of gebruikt een plattegrond om de anderen aan te sturen. Dat is echt niet gemakkelijk. En, heel knap. Iedereen kwam in het goede huis terecht! 

2. Touwbrug (Begeleid door Leida)
Op de touwbrug laten de kinderen zien hoe stoer ze zijn. Ook enkele ouders laten zien dat ze het durven (door de hand van hun kind vast te houden). Het middenstuk is erg wiebelig. Maar iedereen is het gelukt om de andere kant te halen zonder te vallen. Voor de kinderen vanaf 8 jaar is er een extra uitdaging. Hand in hand naar de overkant, onderweg een rondje draaien, het onderste touw aantikken, even hangen met de voeten los en zelfs over de touwbrug met de ogen dicht. Wat hebben we toch stoere kinderen in Uden!

3. Uitleg verhaal van de Bevers en Welpen (Begeleid door Floor) 
De jonge kinderen bekijken de grote tekening in het Beverlokaal. Daar krijgen ze uitleg over hét verhaal van de Bevers. Het dorp Hotsjietonia; wie wonen er (Stuiter natuurlijk!) en welke avonturen worden er beleefd? De oudere kinderen krijgen allerlei kaartjes te zien. En maken kennis met het thema van de Welpen. De figuren en spannende avonturen van Jungle Book. En wat doen we bij Scouting op een ‘normale’ draaidag? Dat willen ze ook graag weten. Wat zijn ze geïnteresseerd en enthousiast!

4. Badeendjesrace (Begeleid door Mariëlle)
De welbekende en favoriete badeendjesrace ontbreekt natuurlijk niet! In de sloot naast het clubgebouw. Welk eendje (of ander badfiguurtje) is het eerst bij de finish? Helemaal daarachter; de grote buis bij de weg. Vanaf de (gele) brug gooien de kinderen hun eendje in het water. En daar zwemmen de eendjes, met de stroming van het water. Alles is toegestaan; aanmoedigen ‘hup eendje hup’ (dat doen de jonge kinderen heel fanatiek), steentjes, takjes of zand gooien etc. En bij de finish vangen ze hun eigen eendje weer met het schepnetje, want die mag niet verdwijnen in de buis. De kinderen vinden het fantastisch! Ze willen allemaal nog een keer, maar daar is helaas geen tijd meer voor. Weetje: het gele eendje was die dag heel erg snel. 

11.30 uur: 
Alle kinderen mogen even meedraaien met het programma van de ‘echte’ bevers of welpen. Er volgt een spel met een klein competitie-element: kinderen van ‘Sjors Sportief’ versus ‘Scouting’. En ja, de Scoutingkinderen winnen!

11.45 uur: 
Afsluiting bij de vuurkuil. Alle kinderen hebben die dag bewezen een echte stoere bever of welp te zijn. Daarom krijgen ze een heus scoutingdiploma. Met de ‘mastworp’ en ‘platte knoop’ erop. Zo kunnen ze thuis ook eens oefenen. Moe maar voldaan gaan de kinderen naar huis. Maarrrrr het besmettelijk scoutingvirus grijpt die dag om zich heen. Enkele kinderen raken besmet met dit virus (en staan nu op de wachtlijst) :-)


Aan een aantal kinderen stellen we een paar vragen. Toeval of niet? Ze antwoorden allemaal hetzelfde... 

Vraag 1: Hoe vond je het vandaag?
a. leuk 
b. heel leuk 
c. niet leuk 
d. ging wel 

Vraag 2: Wat vond je het leukst? 
a. touwbrug 
b. badeendjesrace 
c. alles 
d. niks 

Antwoorden:

1b. Heel leuk. Ze vonden het heel leuk . Eén kindje zei: ik zat op turnen maar dat was pas saaaaai. En dit, dit is echt super cool. 
2c. Alles. Ze konden niet kiezen, want alles was leuk. Om 12 uur hadden de ouders moeite om de kinderen weer mee naar huis te krijgen.


Geschreven door: Mariëlle Arts
Gepubliceerd op: 2019-02-16

Terug naar Uotha Nieuws