Installatie bij de zaterdag Welpen.

Jippie a jee, het schip van de welpen zaterdag... Eh, nee, fout. Doorhalen en opnieuw..

De jungle van de Welpen zaterdag is weer compleet! De welpen zijn geinstalleerd! Hard werken was dat hoor. Zowel voor de nieuwe welpen als de ervaren jungle-bewoners. Er zijn best wat installatie-eisen die de nieuwkomers moesten kennen. En daar helpen we ze allemaal graag bij!

Wat komt er zo al bij een installatie kijken?

Elke welp moet weten hoe de opening is. De vlag moet je kunnen hijsen en strijken en dan ook opvouwen zonder de grond te raken. Best lastig met zo'n grote lap stof. 

De welpenwet moet iedere welp kennen.. De dag van de opening hebben we hem allemaal twee keer opgezegd. Wauw, dat gaat al goed. 

En dan de platte knoop. Ziet er zo eenvoudig uit.. lastig echter te verwarren met de ouwe-wijvenknoop... Hebben jullie de mastworp ook al geprobeerd? Die is heel belangrijk bij start van elke pioniersactie. (ook tijdens de jota om de antenne in dat bakje vast te zetten, we hebben toch een beetje gepionierd... ) Zie onderaan dit artikel meer over de mastworp en platte knoop.

De welpenbelofte lezen we samen met de nieuwe welpen op. Dat gaat netjes. 

Na de installatie kunnen de nieuwe welpen hun blouzen aan. Daarop mag nu ook het welpen-speltak insigne genaaid worden. En natuurlijk het installatie-teken van scouting Nederland. Iedere welp moet ook uit kunnen leggen waar het voor staat. Hieronder nog een keer opgeschreven.

Na de installatie worden de nieuwe nesten bekend gemaakt. En omdat we nog tijd over hebben gaan we even rennen. Daar zijn we allemaal aan toe na het lange stilzitten. Nietwaar? Britse Buldog natuurlijk!

Installatie-teken

Het logo bestaat uit een aantal verschillende symbolen. De lelie is van de internationale jongensorganisatie en de drie bladen stellen de drie punten van de belofte voor. De kompasnaald in het middenwijst ons de weg. De twee vijfpuntige sterrenzijn het symbool voor de tien punten van de scoutwet en de twee vlammetjes onder de lelie staan voor naastenliefde. Het koord met de platte knoop geeft aan dat scoutwereld omvattende organisatie is. Het klaverblad is van de internationale meisjesorganisatie. De drie bladen stellen eveneens de drie punten vaning een de belofte voor.

Mastworp

Een mastworp is een knoop waarmee een lijn aan een scheepsmast of andere paal bevestigd kan worden. Wanneer de mastworp onder spanning staat, zal deze knoop niet schuiven. Door kracht op de lijn te zetten trekt deze zichzelf vast. Wanneer er geen constante kracht maar een steeds variërende kracht op de lijn staat (bijvoorbeeld bij het vastleggen van een boot op een punt waar veel golfslag is), kan een mastworp weleens losraken. In een dergelijk geval kan de mastworp nog gezekerd worden door het losse einde van de lijn nogmaals om de paal te slaan en met een halve steek of slipsteek weer aan het vaste eind van de lijn vast te maken. Bij het pionieren vormt een mastworp vaak het uitgangspunt, bijvoorbeeld voor een kruissjorring.

Platte knoop

De platte knoop is een van de meest gebruikte knopen. Met een platte knoop worden twee lijnen aan elkaar vastgemaakt die van een vergelijkbare touwsoort en dikte zijn, en die niet te glad zijn. Een platte knoop kan ook natuurlijk gebruikt worden om twee einden van eenzelfde lijn met elkaar te verbinden. Bij lijnen van ongelijke dikte kan beter een schootsteek of een dubbele schootsteek gebruikt worden. De goed gelegde platte knoop trekt zichzelf vast en zal niet vanzelf los gaan. Legt men de knoop fout (wanneer de twee uiteinden van een lijn niet netjes naast elkaar komen te liggen, maar in een hoek ten opzichte van elkaar liggen) dan is het geen platte knoop maar een oudewijvenknoop. Die knoop slipt wel en zal los gaan.


Geschreven door: Karin Beek
Gepubliceerd op: 2019-10-20

Terug naar Uotha Nieuws