Iscout 2018

iScout, wat is dat? Met iScout maak je een virtuele wereldreis, die je voert langs creatieve doe-opdrachten en uitdagende reisvragen over culturen, landen en plaatsen. Internet, samenwerken, creativiteit en uitdagingen zijn de belangrijkste ingrediŽnten. Wij maakten een reis vanuit ons eigen clubhuis op zaterdagavond 3 maart 2018 van 19 tot 23 uur. In 4 uur, online en offline en samen met duizenden andere scouts (424 teams in Nederland). Een jaarlijkse activiteit, die wij - scouts van Uotha - niet zomaar voorbij laten gaan. Met 26 Uotha-fanatiekelingen deden we dit jaar mee!

Wat houdt het spel in? Een doe-opdracht lever je in bij de reisleiding (jury) en als zij de opdracht goedkeuren, dan krijg je reiscredits. Die reiscredits lever je in voor een reisvraag. Als je het goede antwoord geeft op een reisvraag, dan krijg je een reispunt. Het team met de meeste reispunten wint. Onder dit bericht zie je een aantal voorbeelden met de foto's erbij. Dit om jullie een indruk te geven van deze spectaculaire avond. 

De groepsfoto!
Smile. Cheese. Het is dan 18.45 uur, en nog niet iedereen is aanwezig, maar alle voorbereidingen zijn getroffen. Iedereen heeft een volle buik, want Nicky en Suzanne maakten een overheerlijke ovenschotel.

 

Klokslag 7 uur. Boing boing boing boing boing boing boing. De spanning stijgt voelbaar. De opdrachten en vragen staan online! Snel lezen en hup actie. Een deel van ons team gaat aan de slag met de doe-opdrachten, een ander deel met de reisvragen en anderen zorgen voor de planning, strategie en communicatie etc. Volop gepraat en gelach, iedereen rent en vliegt langs elkaar heen, de ťťn vliegt de deur uit om thuis spullen te halen of foto's te maken, de ander blijft in clubgebouw om een opdracht te doen of reisvragen te beantwoorden. Een en al chaos en hectiek, maar met de nodige coŲrdinatie van Ralf wordt alles in goede banen geleid. 

En dan, 4 uur later. Tromgeroffel... hier is de uitslag. Jeuhhh, de 68ste plaats. Maar het belangrijkste, wij hebben er in elk geval weer een super leuke avond aan over gehouden, met veel lol en plezier. Waarbij er een super samenwerking was tussen het doe-team, de organisatie en het vragen-team. En volgend jaar strijden wij sowieso weer mee voor de iScout-titel! Dus noteer 't maar alvast in jouw agenda voor volgend jaar: zaterdagavond 2 maart 2019! 

Een aantal voorbeelden van de doe-opdrachten

The scouting museum
Maak een collage foto van je eigen Scouting Museum. Hierin staan in ieder geval de volgende voorwerpen: Paspop met scoutfit, een kompas, een zakmes, een groepsvaandel of groepsvlag, een bord met je groepsnaam in morsecode, een bord met daarop 5 verschillende knopen, een uitgevouwen landkaart en een bord met 5 verschillende insignes. 

 

Levend schaken
Een set levende schaakstukken maken van ťťn kleur. Een set bestaat uit 16 stukken per kleur. Jullie gaan dus 16 mensen verkleden als deze stukken. Zet deze personen in de beginopstelling en maak een foto. 

 

Ballonnen
Stel je hebt ballonnen gekocht voor het feestje van een vriend en je hebt ze per ongeluk al thuis opgeblazen. Vul een auto helemaal met opgeblazen ballonnen, van onder tot boven. Achter het stuur zit nog wel een bestuurder.

 

Putdeksel
Er zijn allerlei manieren om zelf een t-shirt te maken. Stiften, verven in de wasmachine et cetera. Maar by far de leukste is met een putdeksel. Maak een fotocollage waarin 1 (of meer) foto's zitten van het maakproces en 1 foto zijn van het uiteindelijke shirt.

 

Watermeloenjurk
Een vrolijke fruitige jurk gemaakt van een watermeloen, of ander stukje fruit. Ga met z'n 4-en op de foto in een fruitige jurk. Watermeloen, appel, komkommer, het kan allemaal. Zorg wel voor de zonnige vakantie setting: parasol, longdrinkglas met gekleurd drankje en rietje, een grote hoed tegen de zon en een zonnebril.

 

Stop de tijd
Tijd is essentieel bij iScout. Jullie zijn dus altijd bij de tijd. Maak een foto van drie verschillende openbare klokken die 21:40 aangeven. 

Een leuk rekensommetje. Er waren 424 teams in NL. Per team moesten 3 foto's gemaakt worden. Daar heb je 2 mensen voor nodig. Dat is: 424 x 3 x 2 = 2544 mensen. Dat betekent dat er minimaal 2544 mensen in NL om 21.40 uur een foto aan het maken waren van een openbare klok 

 

Pimp my Ride
Eigenlijk wilde je altijd al een vette sportwagen hebben. Maar helaas is het een Multipla, Panda of Ka geworden. Geen probleem, want je kan hem gewoon pimpen met karton. Voorzie een niet-sportwagen van extra features zoals een spoiler, extra luchtinlaten op de motorkap, extra lage dingen aan de zijkant en meer fancy sport dingen.

 

Ondertussen in het bever lokaal...
'DEUR DICHT!!!' is het eerste wat je te horen krijgt wanneer je het beverlokaal binnen loopt. Want in tegenstelling tot de rest van het gebouw, heerst hier de rust en stilte, om de opperste concentratie te behouden. Een kleiner groepje heeft zich afgezonderd van de rest om de reis-credits (behaald met de doe-opdrachten) om te zetten in reispunten. Dit gebeurt door een set moeilijke vragen te beantwoorden. Er zijn drie vragentracks, waarbij je telkens pas de volgende vraag mag beantwoorden als je de vorige goed hebt. Telkens als je een nieuwe vraag wil, moet je een reiscredit betalen. 

Het antwoord op een reisvraag is altijd een locatie op google maps (of google mars...), en het zijn vragen die het nodige uitzoek werk vergen. Met sommige vragen zijn we zeker een half uur mee bezig geweest om het juiste antwoord te vinden. Bij een aantal vragen is het dan ook niet gelukt het antwoord te vinden, wat gepaard gaat met de nodige frustraties. Na een kwartier heb je dan de mogelijkheid om zo'n vraag over te slaan, maar dat levert natuurlijk ook geen punten op.

Een aantal voorbeelden van de reisvragen

Onder Water
Vraag: Hij heeft ooit over het water heen gelopen, maar hier is hij dan toch daaronder gekomen.

Oplossing: Onze eerste gedachten ging uit naar Jezus, maar omdat bij de iScout vragen soms dingen wat minder voordehand liggend zijn, zijn we ook opzoek gegaan naar illusionisten die over water liepen. Na wat zoekwerk kwamen we uiteindelijk toch weer uit bij Jezus. Voor de kust van Noord-ItaliŽ ligt namelijk een Jezus beeld verzonken, op een diepte van 17 meter, genaamd 'Il Cristo Degli Abissi'. Je moet het maar weten natuurlijk (of heel goed kunnen googlen, net zoals wij). 

 

Tunnel
Vraag: We gaan naar een tunnel die dient als begraafplaats voor OV bussen. Verschillende youtubers zijn er binnen geweest. Ze gebruikten een rooster in de grond als ingang. We gaan naar dat rooster.

 

Oplossing: We kwamen al snel uit bij de 'Ghost Bus Tunnel', in Luik. Via Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=aIT3X_h4Iyk) vonden we een filmpje waar een aantal jongens de tunnel ingaan. We analyseren het filmpje aandachtig en zoeken naar herkenningspunten. Zo kun je zien dat het rooster waardoor ze naar binnen gaan, gelegen is aan het water, bij een brug en een bakkerij genaamd 'Chaud Diffusion'. We zoeken de kaart van Luik af op deze bakkerij en komen uiteindelijk uit bij de juiste locatie. 

Emoji Vraag: Je mag ongeveer 500 meter van het juiste antwoord af zitten.

 

Oplossing: Tja... dat was de vraag, de rebus hiernaast. Heb je al enig idee waar we naar zoeken? 'Hatton Cross Underground Station' natuurlijk! Je moet er maar opkomen.

And the Golden Medal Goes to... Vraag: Tijdens de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea kreeg Marcel Hirscher zijn eerste gouden Olympische medaille. Waar? We willen dit erg precies weten.

Oplossing: Als ze zeggen precies, dan bedoelen ze ook precies. Dat de medailles uitgedeeld werden op Medal plaza in Pyong Chang was snel genoeg gevonden. Maar Medal Plaza alleen was niet genoeg, ze wilden ook nog weten waar precies het podium dan stond. En wat het erg lastig maakte, was het feit dat Google maps niet up-to-date is, en Medal Plaza er dus niet opstaat. Uiteindelijk hebben we twee laptops naast elkaar gezet, en de kaart van de Winterspelen vergeleken met Google Maps, en waren we er toch uit.

Veel geleerd
Je kunt dus wel stellen dat het reisvragen-team een hele wereldreis achter de rug heeft. Uiteindelijk hebben we 43 van deze brein brekers goed weten te beantwoorden in 4 uur, wat dus goed was voor de 68ste plek. En daarbij hebben we heel veel geleerd! Wist je bijvoorbeeld dat je bovenste nekwervel Atlas heet, en dit toevallig ook een gebergte is? Of dat de oudste monorail in Wuppertal ligt, en hier ooit een olifant uit is gevallen? Of dat China een Mega Brug heeft gebouwd naar 'niets'? Mocht je het leuk vinden om zelf nog meer van dit soort vragen te beantwoorden, of wil je nog meer van onze doe- opdrachten zien? Ga dan naar: https://iscoutgame.com/nl/home.


Geschreven door: MariŽlle Arts en Michelle Huismans
Gepubliceerd op: 2019-02-16

Terug naar Uotha Nieuws