Zakmessen! 

De welpen dinsdag zijn begonnen met het oefenen voor het zakmesinsigne.  Ze hebben eerst uitleg gekregen over de regels en daarna mochten ze zelf een punt aan een tak snijden. Tijdens de tweede opkomt hebben de welpen fruit gesneden en een lekkere salade ervan gemaakt. 

Wat moet je ook alweer allemaal weten en kunnen voor het behalen van het insigne? 

  Veiligheid:

 − Kan de welp het zakmes zelfstandig op een veilige manier open en dicht doen?

 − Weet de welp waar een veilig zakmes aan moet voldoen? (Stevig, goed dichtklappen, niet te scherp/bot) En wat daar de gevolgen van zijn?

 − Kan de welp veilig met het mes omgaan? (Niet open laten liggen, letten op anderen die in de buurt zijn, zittend snijden, van zich af snijden, naar beneden snijden,letten op wegspattende splinters,etc. ) 

 − Weet de welp wat hij moet doen als hij zich onverhoopt toch in z'n vinger gesneden heeft? (stelpen, spoelen onder lauw water, ontsmetten, pleister/ steristrips laten plakken door leiding) 

  Hygine: − Heeft de welp het zakmes schoon gemaakt voordat hij de aardappel of appel is gaan schillen? 

 − Draagt de welp zorg voor het schoonhouden van zijn zakmes?

  Gebruik:

 − Weet de welp waar je een zakmes voor kunt gebruiken? (Punt aan een dode tak snijden, boterham snijden, schroef indraaien, blik openen, etc.).

 − Weet de welp waarvoor of wanneer je een zakmes niet mag gebruiken? (Om iets kapot te maken, in iets levends snijden, als je er niet veilig mee omgaat, etc.) 

 De welpen gaan nog een keer oefenen en wie weet behalen ze hun insigne.


Geschreven door: Marianne van der Sanden
Gepubliceerd op: 2020-11-21

Terug naar Uotha Nieuws