HET ABC van de welpen vrijdag

Het einde van het jaar. Wat doe je dan? Terugblikken of vooruitkijken? 
Nou, als ik hier nu zou vooruitkijken weten jullie al wat de programma's zijn de rest van het seizoen. En dat is niet de bedoeling hoor. 
Dus ik kijk terug, in vogelvlucht, door het afgelopen half jaar. Wat mij als leiding is opgevallen, heb ik het in een abc-gegoten. 
Veel leesplezier!

A Avontuur, elke week een nieuw avontuur in de jungle. "We zijn hier in de jungle, we gaan op avontuur.... " En dat is leuk! Fijn dat ik goed kon kijken hoe jullie de bewegingen doen, dat is handig leren!
B Berton, jullie nieuwe leiding. En hij doet meteen fanatiek mee. Tijdens het worteltrekken hoorde Berton bij de laatste twee. 
C Clubhuis, ons Kompas natuurlijk! Werken met een kompas hebben we nog niet geoefend, misschien is dat meer iets voor bij de Scouts?
D De-gezelligste-groep dat zijn natuurlijk.... ja jullie!! 
E Eten, Welpen moeten natuurlijk een beetje zelfredzaam zijn. Wanneer je zelf je soep kunt maken kom je al heel ver. Hoe heten die groenten eigenlijk allemaal? Bleekselderij, nooit van gehoord. En was de soep lekker? Bij het ene team heerlijk krokant, bij het andere team wat gaarder gekookt en bij de volgende wat meer zout gebruikt. Iedereen vindt zijn eigen gekookte soep natuurlijk het lekkerste. Als leiding mochten we overal smullen, jippie.
F Fiets, dit is een terugblik al wat verder weg: naar het zomerkamp. Afgelopen zomer hebben we een mooie fietstocht gemaakt van Venhorst naar Boxmeer. Pauze, ergens onderweg in een bos. Weten jullie ook nog die keer dat we een beetje verdwaald zijn? We fietsten kilometers en kilometers na onze zwemtocht... uiteindelijk kwam we wel weer op de kamplocatie aan. Toppers!
G Grenzen aangeven. Tijdens een workshop leerden we duidelijk stop zeggen. Hard praten, houding goed rechtop staan. Jezelf verdedigen met een stokje, daar heb je geen wapens voor nodig. Weten jullie nog hoe je iemand op de knieŰn krijgt? 
H Hout is voor van alles te gebruiken: pionieren, pijlen maken en natuurlijk kampvuur. HÚ, dat hebben we nog niet gehad dit seizoen? Ow, wat zou het lekker zijn om weer bij zo'n warm vuurtje te kunnen kruipen met een marshmallow aan een stokje, krokant van buiten en vloeibaar van binnen. Om je vingers bij af te likken. 
I Insigne! Dit jaar hebben jullie je zakmes-insigne gehaald. De eerste avond dacht ik even dat we beter met het EHBO-diploma konden beginnen... Alhoewel in een mooie rode bloeddruppel kun je je pijlpunt echt gaaf rood maken! De andere avonden gingen alle pleisters ook op. Schrokken jullie ouders ervan? 
J Jongens-en-meisjes, ja welpen zijn jongens en meisjes. Moeten jullie dat nog ooit uitleggen aan vriendjes of ooms en tantes? Vroeger waren welpen alleen jongens. Ja, vroeger. Toen was de wereld ook nog plat. Nu zijn we een gemende groep en dat is wel zo gezellig. 
K Klimvaardigheid oefenen doe je natuurlijk samen met Zwarte Pieten. Buiten was een hoog dak gepionierd. Lukte het om zonder de grond aan te raken naar de overkant te gaan? Een paar klim-welpen liepen gewoon hoog over de paal. De anderen probeerden al hangend eronder via de touwen en banden naar de overkant te komen. Een hele klus. 
L Lol natuurlijk! Want waarom zit jij bij scouting? Omdat het leuk is natuurlijk!
M Marianne, Maarten. Twee toppers van leiding! Weet je wat Marianne echt leuk vind? Spellen met een thema-figuur. Heb je verzoekjes? Laat het weten! En Maarten? Die liet ons met elkaar kennismaken de eerste week. Hij liet ons allemaal een tekening maken en iets over onszelf vertellen toen we begonnen dit seizoen. Weet jij nog wat je verteld hebt? 
N Natuur. Ja echte scouts, en dus ook welpen, zijn goed voor de natuur. Dat zijn jullie allemaal toch?!!
O Ouderkindweekeinde, ok, ook een vooruitblik in dit abc. Ik zeg verder niks. Weten de nieuwe welpen al wat dit is? Vraag maar aan de oudere welpen wat zij vorig jaar gedaan hebben. 
P Pionieren! In een avond gingen we van mastworp tot een driepoot en bouwden we een heuse schommel. Iedereen kon in de autobanden schommelen alvorens terug naar de ouders te gaan. Die stonden deze keer wat langer te wachten... 
Q QSO! Dat betekent verbinding. Fanatieke welpen tijdens de JOTA. Daar maak je mij blij mee. De combinatie van techniek en scouting is tof!
R Ravotten. En dan zitten we klaar in de kring, voor de ranja. O nee, er zijn er een paar aan het ravotten. Rollen over de grond, elkaar plagen. Uitleven, dat mag ook. We wachten nog wel even en dan genieten we allemaal van ons drinken. Proost!
S Suus. Natuurlijk waar staat de s anders voor? Wat vonden jullie van haar paraplu die ze als voorbeeld maakte tijdens het moza´eken?
T Tenten is ook zo'n scouting-ding. Met het groepsweekeinde was voor iedereen een plekje in de tent. Gezellig, in je slaapzakje lekker met een knuffel en bijkletsen ˇf in slaap vallen omdat je bekaf bent.
U Uniform natuurlijk. Meestal heeft iedereen een das en blouse aan. Deze wordt altijd netjes gemaakt tijdens open en sluiten. Daar helpt de nestleider natuurlijk mee. Sommige kinderen verschijnen wel eens een paar keer zonder das... gelukkig weten ze die dan toch weer te vinden. 
V Vlindertuin! Hier startten we de eerste opkomst na de vakantie om vlinders en motten te kijken. En weten jullie nog van die ene vlinder, die helemaal stilzat op een stok? Ze zat doodstil, om maar zo min mogelijk energie te verbruiken. Ze kon namelijk niet eten. Beetje luguber idee zeg... 
W Wilgentakken. Uitermate geschikt om pijl en boog van te maken! Aangezien wilgen ook geknot moeten worden is het ook goed voor de natuur! Thuis al eens met je zakmes gewerkt, met je papa, mama, opa, oma, buurman of tante? Het is leuk om samen een boog te maken en te kijken of je er dan ook mee kunt schieten. 
X de X is best groot. S M en L zijn kleiner. Iemand een idee waar dit over gaat? 
Y Y-as, al ooit met co÷rdinaten gewerkt? x,y en zo kijken waar op de wereld je bent? Weet iemand de co÷rdinaten van het Kompas?
Z Zwaaien. In het welpenlokaal, aan touwen die hoog bij het plafond hingen. Dat ziet er leuk uit op de facebook-foto! Kijk je ooit naar onze berichten? Doen hoor, wie weet kom je jezelf tegen!


Geschreven door: Karin Beek
Gepubliceerd op: 2019-02-16

Terug naar Uotha Nieuws