HOren, Zien en Zwijgen.

Ouderkindweekeinde bij de Scouts Vrijdag!

Alles in het thema communicatie. Hoe communiceer je met pubers? Hoe communiceer je met ouders? Hoe communiceer je met elkaar? We bedachten allemaal programma's met verschillende manieren van communicatie en samenwerken. Als leiding hebben we genoten! Onze indruk is dat de deelnemers het ook leuk vonden!

Verzamelen vrijdag 15 maart om 19u. De slaapspullen kunnen binnen gelegd worden en daarna openen we in een hele grote kring. Jol en Jesse leggen het eerste spel uit. Dat bestaat uit twee onderdelen op verschillende locaties:

Voetbalveld: ouders lopen geblinddoekt over het terrein en worden door hun scouts geleid. Dat moet goed gebeuren, want het veld is bezaaid met mijnen! Wanneer je die veilig weet te paseren moet je en hoepel door. Een eind verderop is het belangrijk om een bal in een goal te schieten. Daarna mag je pas verder namelijk! Na 'n rondje om een pion mag er terug gerend worden. Niemand ziet dat zitten, dus zonder ongelukken komen alle ouders veilig terug bij hun scouts. Jol legt daarna nog een morse en vlaggensein spel uit. Woorden doorgeven zonder te praten.

Bently, de vijver! Voordeel van veel handjes is dat de materialen lekker vlot naar de goede plaats gaan. Zo'n kano is zwaar; ouders beseffen dat hun kinderen chte bikkels zijn. Normaal doen ze dit namelijk zonder hulp. 
Jesse legt het spel uit, maar kneiters iedereen snapt het in een keer. Gelukkig kunnen we de deelnemers weerhouden het water in te gaan voor Jasper en Karin de potjes in de vijver hebben geplaatst. Elke groep zoekt daarna de potjes en seint woorden door naar wal. Wat is het heerlijk om s avonds op het water te zijn. 

In tussentijd zorgen Gratje en Bob voor een mooi vuur. Daar warmen we ons op, kletsen na en genieten van een marsh mallow. Als de scouts naar bed gaan is het nog geen rust voor de ouders hoor. Nee, dan gaat de hoge hoed op bij Bob en start de quiz! Vragen gaan over muziek, Hoederbier en er moeten creatieve manieren bedacht worden om een schreeuwende puber stil te krijgen. Beste scouts; nu moet je even goed lezen.... er zijn namelijk ouders die vinden dat je ze dan een handvol chips in de mond moet stopen... Misschien kunnen jullie hier een keer gebruik van maken? We zien de foto's graag verschijnen!! De kampvuurkuil wordt voor het slapen gaan nog netjes opgeruimd. Fijn is dat. 

Een heerlijk ontbijt wordt verzorgd door een drietal ouders. We genieten van gebakken ei bij onze boterham en kop koffie of thee. Een goede bodem voor de vervolgactiviteit is lekker. Na de gezamelijke afwas start het spel weer:  bruggen bouwen! Letterlijk of figuurlijk? Misschien wel allebei! De groepen worden met afbeeldingen gevormd en dan is het ineens stil. (fluisterstil). Zonder te praten, gewapend met stif en groot vel oranje papier bereid elke groep hun brug voor. De ontwerpen zien er goed uit, dus na goedkeuring van Gratje en Karin kan iedereen starten. 

Samenwerking is een belangrijk onderdeel van het scout zijn. Elke paal wordt dus door twee personenen gedragen. Met n meter paaltje onder je jas verstopt kom je nog wel weg, maar wanneer er een vier meter paal met n scout voorbij komt... 

De bruggen zijn allemaal anders! Je ziet schitterende resultaten op deze foto's. Op onze Facebook en Insta kun je een aantal andere ontwerpen zien. De ene brug werd gevormd door frictie, een beetje touw en klemmen maar. De andere groep maakte een levensgrote touwbrug waarbij samenwerking nodig was om deze veilig te overbruggen. De ander dacht na over een creactieve manier om op de foto te staan. 

De tijd van opruimen is weer aangebroken. Wanneer de bruggen weg zijn is er ruimte voor Britse Buldog. Daarna sluiten we allemaal -hopelijk moe n voldaan- af bij de vlag. Het zit er weer op :-)
 


Geschreven door: Karin
Gepubliceerd op: 2024-03-17

Terug naar Uotha Nieuws